Древният град Сигирия е  построен от крал Касапа I през

...
Древният град Сигирия е  построен от крал Касапа I през
Коментари Харесай

Сигирия – Шри Ланка

Древният град Сигирия е  издигнат от крал Касапа I през 477-495 след н.е. и е ситуиран по стръмните скатове на високият 200 метра гранитен връх, прочут измежду локалните хора, живеещи в Шри Ланка като „ Lion Rock “.

 

Поредица от стълбища и галерии, които се появяват от устата на колосален великански лъв, построен от мазилка и тухли обезпечават достъпа до едно от международните културни наследства на Шри Ланка.

Исторически обстоятелства

The Lion Rock евентуално е бил обитаем още през праисторическите времена, като самата канара е формирана от лава от от дълго време липсващ, античен вулкан.

Комплексът към скалата, който се състои от останките на необятна мрежа от резервоари, градини и други кралски сдания, е издигнат от отцеубиеца крал Касапа I.

Древните исторически трудове описват за крал Касапа умъртвил своя татко и се възкачил на престола, който бил съдбоносен за брат му Могалана. За да се избави от преследващите го войски на Могалана, Касапа издигнал своя замък на билото на скалното плато Сигирия. Накрая, когато Могалана завладял крепостта, Касапа се самоубил. Има, несъмнено и друга версия на историята за Касапа, която се основава на писанията на духовник на име Ананда от 15 век след н.е.. Те са направени върху каменни плочи, върху които по-късно са добавени по-късни надписи. Двете противоречащи си  версии са в основата на историческата новела Kat Bitha.

След гибелта на Касапа, там действа манастирски комплекс до 14 век.

По-късно, изоставена даже от будистките монаси, през 16-ти и 17-ти век Сигирия е употребена като краткотрайна цитадела на Кралство Канди.

 

Sigiriya in Sri Lanka

Забележителности

Сигирия е известна със своите фрески, които припомнят една от картините, открити в пещерите Ajanta в Индия. Въпреки това, във фреските по стените на Сигирия се демонстрира неповторимият за Шри Ланка жанр, който не може да бъде забелязан другаде.

Отделно от това, цитаделата Сигирия е място, което си заслужава да бъде проучено. Има към 1200 стълбища, който доближава до върха. Отнема към 2 часа във всяка посока, нагоре и надолу по 200 метровата скална конструкция. Ако човек не е изцяло отпаднал, може също да прекара още един час, в изследване на разнообразни кътчета и изоставените руини на двореца и неговите озеленени градини, които са едни от най-старите в света.

Музеят Сигирия е друго място, където могат да се видят няколко артефакти, изкопани на това място, дружно с репродукции на стенописите. Обиколката нормално лишава не повече от час.

Най-внушителната специфичност на скалата била издяланата в нея фигура на седнал лъв, сред лапите, челюстта и гърлото на който минавала стълба, която водела към двореца. Днес от лъва са останали само единствено лапите му и зидария, която е била част от стълбата.

 

Другата забележителност в Сигирия е Огледалната стена.

Първоначално, предназначението на тази стена, която е направена от тухли и покрита с добре полирана бяла мазилка, е било кралят да може да види себе си, когато е непосредственост до нея. Днес, даже и 15 века по-късно, блясъкът на стената към момента проличава. На западната част на Огледалната стена има множество изображенията на дами, за които се допуска, че са изобразявали  „ девойки от небесата “, дами от двора на Касапа или богини на дъжда и мълниите.

 

След гибелта на Касипа, голям брой хора идват да видят двореца, рисунките по стените и градините му.

 

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР